opleiding KCM

De studie Kunsten, Cultuur en Media (KCM) bestaat sinds 2003 als volwaardig studieprogramma binnen de faculteit der Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen!

logo RUGEen flink deel van onze leden is echter voor 2003 afgestudeerd. Zij volgden de bovenbouwstudie Kunst en Kunstbeleid (KKB, de voorloper van KCM) en zijn nog lekker ouderwets doctorandus in de letteren. De afgelopen jaren zijn er veel studenten zowel op bachelor- als op masterniveau afgestudeerd. Zij hadden allemaal een rijke waaier aan specialisaties en een brede kennis van verschillende kunstdisciplines om uit te kiezen.

Al geruime tijd biedt de opleiding vijf kunstvakken aan: beeldende kunst, film, muziek, theater en literatuur. Naast deze kunstvakken, die met name gericht zijn op de theorie en geschiedenis van een specifieke kunstvorm, zijn er drie specialisaties mogelijk om kunst en cultuur te plaatsen binnen onze maatschappij. Het onderdeel Analyse en Kritiek houdt zich met name bezig met de theoretische, cultuur-  en kunstfilosofische status van de kunsten en media binnen onze samenleving. Bij de specialisatie Kunst, Beleid en Management wordt de nadruk meer gelegd op beleidsmatige, sociologische en marketingtechnische aspecten van kunst en cultuur in een veranderende lokale en globaliserende samenleving. Mocht je een sterke drang hebben om het belang van kunst en cultuur binnen het lager en middelbaar onderwijs theoretisch en methodologisch vorm te geven, dan kan je terecht bij de specialisatie Kunsteducatie.

Om een indruk te krijgen met welke vragen recent afgestudeerde master studenten hebben geworsteld verwijzen we je graag door naar de online scriptiedatabank van KCM. Hier vind je voor elke specialisatie en kunstvorm wel interessante voorbeelden die de stand van zaken binnen een van de vakgebieden binnen KCM illustreert. In de toekomst streven wij ernaar om jullie op de hoogte te houden van de meest vooruitstrevende, verhelderende of bijzondere onderzoeken van KCM-studenten.

Om het reilen en zeilen van de onderzoekers en docenten bij KCM in het vizier te krijgen is het expertisecentrum Arts in Society erg interessant. De website van het onderzoekscentrum biedt een mooi overzicht van de meest recente publicaties en de verschillende domeinen van onderzoek. Daarnaast heb je hier ook een overzicht van vertrouwde èn nieuwe medewerkers met hun unieke specialisaties. Altijd handig om te weten als je om een expert verlegen zit, of even wilt weten waar nou net die éne leuke of inspirerende docent mee bezig is!